Interne communicatie verbeteren? Laat een animatie maken

Of jouw organisatie nu toe is aan een kleine opfrissing of een grotere verandering, het is belangrijk dat je veranderingen zo goed mogelijk communiceert met je medewerkers. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe zorg je dat de boodschap goed en duidelijk overkomt en hoe voorkom je misverstanden? We leggen in deze blog uit hoe een animatie jouw boodschap binnen 75 seconden kan vertellen. Hierdoor wordt interne communicatie makkelijker.

De voordelen van een explanimation

Met behulp van een explanimation kun je iedereen binnen jouw organisatie betrekken bij de boodschap die je wilt overbrengen. Dus wat heb je nodig om een explanimation te maken? Houd rekening met het volgende:

  1. Je publiek neemt je boodschap beter in zich op dan bij het lezen van een tekst.
  2. Een animatie kan binnen enkele seconden meer vertellen dan een tekst binnen een paar alinea’s.
  3. Een animatie vertelt alles. Dit maakt vele vergaderingen, hand-outs, e-mails en documenten overbodig.
  4. Een animatie voelt persoonlijk.
  5. Een animatie kan ook educatief ingezet worden. Je medewerkers kunnen nieuwe kennis opdoen zonder langdurige sessies.
  6. Een animatie is altijd beschikbaar, waar e-mail snel verdwijnt in de massa (of in de prullenbak).
  7. Je kunt een animatie altijd en overal bekijken. Op je tablet, telefoon, pc of televisie.
  8. De kijker raakt snel betrokken bij een animatie. De karakters brengen het verhaal tot leven.

Interne communicatie versterken met een explanimation

Door een animatie te maken, kun je je interne communicatie op verschillende manieren verbeteren. Een voorbeeld hiervan is de management animatie. Binnen een management animatie wordt een geanimeerde versie van de manager of CEO afgebeeld. Deze richt zich tot de kijker. Op deze manier kan een boodschap op een luchtige, persoonlijke, maar toch serieuze manier overgebracht worden.

Veranderingen binnen de organisatie

Hierboven gaven we al even aan dat een animatie uitermate gechikt is voor het toelichten van veranderingen binnen een organisatie. In dit type animatie worden processen eenvoudig en in korte tijd uitgelegd. Een animatievideo laten maken naar aanleiding van een interne verandering, heeft vaak als doel om nieuwe processen en werkwijzen duidelijk weer te geven. Ook kun je toelichten waarom de verandering plaatsvindt om begrip vanuit je medewerkers te stimuleren en hen het nut van de verandering in te laten zien. Zo neem jij hen geleidelijk mee in de verandering.

We hebben een aantal voorbeelden van animatie voor het versterken van interne communicatie toegelicht. Los van deze voorbeelden zijn er nog tal van mogelijkheden. Zo kun je er ook voor kiezen om een explanimation te laten maken om je personeel te trainen of onderwijzen, nieuw personeel in te werken of het maken van videoverslagen van bijvoorbeeld teamuitjes ointerne communicatief personeelsfeesten.

Heb je vragen over de animatievideo laten maken prijs of wil je weten wat de mogelijkheden zijn met animatie binnen jouw organisatie? Neem dan contact met ons op!