Je website is je visitekaartje. Dé bron van informatie over je merk, producten en klanten. Om in een tijd van informatie-overload de aandacht van je bezoeker vast te houden, bestaat een goede website uit een gezonde hoeveelheid tekst dat samen gaat met allesomvattende visuals. Een van de redenen waarom video en illustraties perfecte toevoegingen zijn op je creatieve tekstboodschappen om zo meer uit je webpagina’s te halen.

Let’s get visual!

Als explanation company met een specialisme in animatie en film, moeten we ons eigen advies altijd opvolgen. Hoewel tekst noodzaak is voor je website, zijn video en illustraties dit net zo goed. Zelfs zo’n noodzaak dat visueel tekst in veel gevallen kan vervangen.

1.    Hero-afbeeldingen

De term zegt je misschien niets, maar je bent ze hoe dan ook tegengekomen: hero-afbeeldingen. Je weet wel, zo’n grote banner met een prominente plaats op je website. In veel gevallen de eyecatcher op de homepagina die leidt naar een belangrijke inhoud binnen je website. Steeds vaker zie je dit ook in de vorm van video, zoals op onze eigen homepagina. Je creëert hiermee een stukje waardevolle visuele informatie wat tevens een goede manier is om bezoekers naar je overige content te leiden, bounce rates te verlagen en de bezoekerssessies aanzienlijk te verhogen. Geef je bezoekers dezelfde ervaring ongeacht op welk apparaat ze je website bezoeken.

2.    Vervang tekst door video’s

Achtergrondvideo’s verleiden je bezoeker vanaf het moment dat ze op je website komen. De video laat je bezoeker de belangrijke punten over je bedrijf begrijpen zonder dat ze ook maar één regel tekst hoeven te lezen. Het is veel werk om grote lappen tekst te lezen. Video daarentegen kost weinig moeite. Daarbij zijn ze effectieve conversie boosters. Vooral deze typen:

  • Productvideo’s: snel en eenvoudig je kijkers kennis laten maken met je product. Ideaal voor een sfeerimpressie.
  • Testimonials: over jezelf zeggen dat je goed bent, is appeltje eitje, maar niets zo effectief als tevreden klanten. Neem hun beste ervaringen op en verrijk je website met hun positieve testimonials.
  • FAQ video’s: stellen je klanten veel terugkerende vragen? Doe eens wat anders dan een FAQ-pagina met tekst! Maak een video waarin je deze vragen beantwoordt en eindig met een call to action, zodat ze direct in contact met je kunnen komen bij meer vragen.

3.    Infographics

Slechts een simpel plaatje helpt jouw bezoekers om je content sneller te begrijpen. Alleen zijn ze niet altijd origineel noch allesomvattend. Hiervoor zijn onder andere infographics het leven in geroepen. Een infographic is een perfecte manier om veel informatieve content op een visuele manier weer te geven op je website. Denk aan:

  • Jaarverslagen
  • Customer journey
  • Product development
  • De uitleg van een van je diensten
  • Ontwikkelingsproces van je product of dienst
  • Sollicitatieprocedures

Infographics maken je website niet alleen makkelijker te begrijpen voor bezoekers, maar zorgen ook voor snel ladende pagina’s. Geef daarbij je infographics, homepagina, productpagina’s en andere belangrijke delen van je website dezelfde stijl, zodat bezoekers continu geprikkeld worden met visuele kenmerken van jouw merk.

Tekst op zijn best

Een goede website is geen bijbel met honderden pagina’s aan geletterde informatie, maar tekst is wel degelijk nodig om bepaalde zaken uit te leggen. Ook is het SEO-technisch een must voor je website. Toch zijn die grote lappen tekst niet altijd ideaal in tijden van informatie-overload. Zo kan dit beter:

1.    Chunk a way!

Marketingland staat bekend om de leuke benamingen voor fenomenen zoals het ophakken van stukjes tekstuele content, oftewel chunking. Wanneer je grote lappen tekst vervangt voor korte en krachtige tekstsecties, is je tekst een stuk vriendelijker voor het oog en een heel stuk aantrekkelijker om te lezen. Daarnaast houden de kleine hoeveelheden tekst in combinatie met visuals de homepagina overzichtelijk. Let wel: don’t overdo it. Een puzzelachtige webpagina is misschien origineel, maar draagt niet bij aan een goede gebruikerservaring van je websitebezoekers.

2.    Unieke typografie

Je keuze in typografie geeft subtiele hints over wie je bent. Je typografie is dan ook een manier om je te onderscheiden van concurrentie en om op bepaalde tekstsecties extra nadruk te leggen. Een belangrijke tip hierbij is dat je kiest voor lettertypes die worden ondersteund in verschillende browsers en apparaten. Anders krijgt je oh-zo-creatieve vormgeving voor bepaalde bezoekers niet de uitstraling waar je op doelt. Laat je creativiteit vooral zijn gang gaan, maar waak wel voor Word-Art-taferelen. Wanneer je los gaat met je koppen, houd je dan in met je broodtekst. Er zitten immers weinig mensen te wachten op je  bedrijfsgeschiedenis in Comic Sans met een regenboogtitel.

Meer weten over doeltreffende en creatieve websiteteksten? Manon van Uit de Verf Communicatie staat met haar unieke schrijftips voor je klaar. Samen met de hulp van onze video-experts wordt je website zo een gouden combinatie tussen tekst en visueel!